Jätkusuutlike toidusüsteemide suunas - Põhjamaade Balti riikide kodanikuühiskonna lähenemisviis
Projekt suurendab kodanikuühiskonna organisatsioonide teadmisi jätkusuutlikust Põhjamaade toidusüsteemist ning parandab nende harjumusi ja oskusi seoses jätkusuutliku eluviisiga meie kogukondades, muutes tarbimisharjumusi ja tervislikke valikuid ning tugevdades kodanikuühiskonna organisatsioonide ja noorte rolli mitmekordistajana.
Projekti peamine eesmärk on tugevdada ja suurendada Põhjamaade ja Balti riikide kodanikuühiskonna organisatsioonide koostööd Põhjamaade säästva toidusüsteemi teemal ning parandada noorte ja kogukonnaliikmete säästvat tarbimist, edendades säästvat, rohelist ja tervislikku eluviisi ja toiduharjumusi, avastades Põhjamaade- ja Balti riikide toidukultuuri (NBFC), selle traditsioone, retsepte ja arenguid ning vähendades samal ajal ületarbimist, toidu raiskamist ja edendades noorte säästvat mõtteviisi.
Täiendavad eesmärgid:
- suurendada kodanikuühiskonna organisatsioonide/noorsooorganisatsioonide teadmisi oma NBFCst ja selle traditsioonidest toidu ja koostöö kaudu, parandada noorte säästvat eluviisi ja mõtteviisi, rõhutades vajadust vähendada ületarbimist ja toidu raiskamist, kuna sellel on suur keskkonna- ja kliimamõju.
- Võimaldada noorte kodanikuühiskonna organisatsioonidele, tõstes teadlikkust sellest, kui oluline on kaitsta ja edendada eripäraseid piirkondlikke toiduaineid, kultuuri ja loodusvarasid kui osa jätkusuutlikest ja tasakaalustatud kogukonna/noorte arengustrateegiatest.
Projekti sihtgruppiks on Põhja-Balti kodanikuühiskonna organisatsioonid ja nende liikmed, 14-31-aastased ja vanemad noored ning haridusasutuste ja kohalike kogukondade esindajad, kes toetavad kogukonnaliikmeid ja noori nende arengus.
Projekti tegevused:
- Virtuaalne seminar säästva arengu eesmärkide kohta (30. mai 2025)
- Alustuskohtumine ja I koolitus jätkusuutlike toidusüsteemide teemal Soomes, Helsingis (6.-9. juuni 2025)
- II koolitus ja õppevisiit tervise, jätkusuutlikkuse ja tarbimise teemal Rootsis, Lund/Malmö (28.-31. august 2025)
- Partnerite ja ekspertide kohtumine juhendi koostamiseks Taanis, Kopenhaagenis (6-9. november 2025).
- Põhja- ja Baltimaade jätkusuutlikkuse konverents 2025 ja noore koka auhinna konkurss, Eesti, Toila (1.-4. detsember 2025)
- Projekti digitaalne juhendmaterjal inglise keeles (välja töötatud hariduslik digitaalne juhendmaterjal jätkusuutliku toidusüsteemi ülemineku ja kodanikuühiskonna organisatsioonide rolli kohta koos praktiliste harjutuste, juhtumiuuringute ja parimate tavadega, konverents Sustainability network statement for decision makers)
- Projekti veebileht koos kõigi õppematerjalidega (food.sscw.ee)
Projekti tulemused
Projekti positiivsed tulemused ja inimestel põhinevad parandused mõjutavad kolme jätkusuutlikkuse sammast: keskkonna-, sotsiaal- ja majandussammast.
- Uued liikmed ühinevad kodanikuühiskonna organisatsioonide ja aktivistide mitteametliku võrgustikuga, mis edendab jätkusuutlikkuse toetamise tähtsust oma kogukonnas ja on muutuste eestvedajad, kes loovad sotsiaalset ühtekuuluvust kogukondades.
- Partnerid levitavad Põhjamaade toidukultuuri, harjumusi ja jätkusuutlikkuse lähenemisviise (toidu raiskamise vähendamine, noorte tarbimise parandamine), eksperdid ja kodanikuühiskonna organisatsioonide liikmed/ühenduste juhid jagavad oma oskusi ja teadmisi, professionaalsust ja praktilisi kogemusi Põhjamaade toidukultuuri ja 17 säästva arengu eesmärgi kohta, edendades kohalikke algatusi ja tõstes teadlikkust säästva arengu eesmärkide tähtsusest, eriti rohelise, konkurentsivõimelise ja sotsiaalselt jätkusuutliku Põhjamaade ja Balti regiooni jaoks.
- Noorte, kodanikuühiskonna organisatsioonide ja kogukonnaliikmete jt. teadlikkuse suurendamine ja kaasamine säästva eluviisi ja säästvate valikute suhtes.
- Oleme andnud kodanikuühiskonnale vajalikud vahendid, et valmistada ette ja rakendada poliitikaid, mis on suunatud haavatavatele rühmadele säästva toitumise, ringmajanduse ja kodanikuühiskonna organisatsioonide võimestamise kontekstis, et
- Oleme suurendanud valitsusväliste organisatsioonide suutlikkust ja käsitlenud ÜRO säästva arengu eesmärkidega seotud põhiteemasid Põhjamaade ja Balti riikide ühiskondade jaoks, et aidata kaasa rohelisele üleminekule, rohelisele majanduskasvule, vastutustundlikule tarbimisele, kliimamuutustele, soolisele võrdõiguslikkusele, digiühiskonnale, loonud täiendavaid vahendeid hea valitsemistava ja jätkusuutliku heaolu saavutamiseks.
- Me edendame koostööd kodanikuühiskonna organisatsioonide, haavatavate rühmade ja huvitatud sidusrühmade vahel Põhjamaadest ja Balti riikidest.
- Põhja- ja Baltimaade kodanikuühiskonna organisatsioonide koostöövõrgustik „Green Habito“ muutub tugevamaks ja suuremaks (uute liikmete ja uuenduslike lahenduste/tegevuse kaudu).
- Osalejad saavad positiivseid kogemusi Põhjamaade ja Baltikumi säästva eluviisi ja toiduretseptide kohta ning vahetavad üksteisega, sidusrühmadega ja mentoritega oma kogemusi ja nägemust rohelisest tulevikust.
- Erinevad kogukonnad teevad koostööd ühiste tegevuskavade ümber, suurendades usaldust ja positiivseid vaatenurki jätkusuutlikkuse, kogukonna, tervislike toitumisharjumuste ja kultuuripärandi osas.
- Ühiskondlike organisatsioonide esindaja ja institutsioonid loovad sotsiaalset ühtekuuluvust.
- Põhjamaade ja Balti riikide koostöö säästva eluviisi, tarbimise ja toiduvalmistamise valdkonnas suurendab noorte enesehinnangut, pakkudes neile saavutustunnet, loovust, sõltumatust, sotsiaalseid sidemeid ja eesmärki.
Mida osaleja saad ja õpib?
Noored, kodanikuühiskonna organisatsioonid ja kogukonnaliikmed õpivad palju Põhjamaade jätkusuutlikest toidusüsteemidest ja nende kultuurist, mis on tuntud selle poolest, et keskendub hooajalistele ja kohalikest allikatest pärit toorainetele ning rõhutab lihtsaid ja tervislikke valmistisi. Üks oluline õppetund on jätkusuutlikkuse ja keskkonnateadlikkuse väärtus. Põhjamaade nagu ka Baltimaade köögis tähistatakse kohalikult hangitud koostisosade kasutamist, mis vähendab toidu tootmise ja levitamisega seotud süsinikujalajälge.
Lisaks parandavad kodanikuühiskonna organisatsioonid ja noored oma suutlikkust ja õpivad hindama keskkonna looduslikke rütme ning maa ressursside ja tarbimise austamise tähtsust. Põhjamaade ja Baltimaade kööki seostatakse sageli ühiste söögikordadega, kus sõbrad ja pereliikmed tulevad kokku, et jagada toitu ja vestlust. See soodustab ühtekuuluvustunnet ja sotsiaalset ühtekuuluvust, mis on noorte vaimse tervise ja heaolu jaoks oluline. Kõik partnerid tegutsevad võrgustiku muutuste tegijatena/facilitatoritena, sest see tugevdab võrgustikku veelgi ning muudab selle hästi toimivaks ja tugevaks platvormiks säästva arengu ja koostöö tugevdamise alal RKMi prioriteetsetes valdkondades.
Programmi toetavad Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu programm kodanikuühiskonna vabaühendustele koostöö Põhjamaade ja Balti riikide vahel toetatud projekti "Jätkusuutlike toidusüsteemide suunas - Põhjamaade Balti riikide kodanikuühiskonna lähenemisviis" 2025 aastal.