Noorte huvikaitse ja juhtimisvõimekuse arendamise programm 2023

Noorte huvikaitse ja juhtimisvõimekuse arendamise programmi põhieesmärk on võimaldada noortel omandada vajalikke teadmisi, oskusi ja praktilisi kogemusi, et noorte muredega paremini toime tulla ning saada tõeliseks tugevaks noorte tuumikuks, kes on võimeline protsessi aktiivselt kaasa aitama. hinnata ja vajaduse korral rakendada kehtivaid õigusakte ja poliitikaid. Kuna noored vajavad tuge ja abi oma oskuste ja teadmiste arendamisel, pakub noorte mõjuvõimu suurendamise ja juhtimise programm noortele suutlikkust (olema volitatud, anda noortele teadmisi ja oskusi, mida neil puuduvad huvikaitses, tulla toime väljakutsetega (noorte vastu huvi tekitamine, nende eneseteostus- ja saavutusvajaduste rahuldamine) ja suhtlemine (noorte huvides seotuse tunnetamine inimeste, kogukonna, ühiste ideede ja tegudega, tagades noorte sõnaõiguse kohalikud ja üleriigilised valimised) ja et teiste häält võetakse kuulda).

Projekti sihtrgrup on Ida-Virumaa ja Harjumaa aktiivsed noored, kohalikud kogukonnad Tallinnast (kõik Tallinna linnaosad, aga peamiselt Kesklinnast, Mustamäelt, Põhja-Tallinnast, Õismäelt, Lasnamäelt), Maardust, Kohtla-Järvelt , Jõhvi, Sillamäe ja Narva kogukonnajuhid/esindajad (vanuses 18 - 35) ja noored (vanuses 14-26) erineva rahvuse ja majandusliku taustaga (sh erivajadustega noored ja valdavalt vene keelt kõnelev publik) julgustavad samuti noori osalema. valitsusvälised organisatsioonid. Projekt hõlmab peamiselt vähemalt 80-90% vene keelt kõnelevast publikust. Projekti sihtrühmad, kes esindavad ka tõrjutusriskiga rühmi (erivajadustega inimesed ja noored, kes seisavad silmitsi struktuursete, kultuuriliste ja sotsiaalsete barjääridega), ootame nende rühmade esindajaid osalejate koguarvust ligikaudu 15%. (Loodame jõuda umbes 10%ni Ukrainast pärit sõjapõgenike taustaga osalejad). Projektiga on otseselt kaasatud kuni 385 inimest, kaudsete osalejate arv on veelgi suurem kui 1000 inimest (uuringute, sotsiaalmeedia kajastuse, küsimustikule vastajate, kõrvalürituste, programmi jälgijate kaudu).

Projekti peamised sidusrühmad on kohalikud/riiklikud haridus- ja kultuuriasutused, noortekeskused, erakondade noorterühmad, otsustajad, kohalikud omavalitsused ja kogukonnaorganisatsioonid, noorte- ja kodanikuühiskonna organisatsioonid, koostöövõrgustikud ja noorsootöö valdkonnas tegutsevad sotsiaalvõrgustikud. kohalikul tasandil.Abisaajad on kogukonna liikmed, noored, haridus-/kultuuri-/noorte-/spordiorganisatsioonid, kohaliku kogukonna juhid ja kogu ühiskond ise, kohalikud ja piirkondlikud meediaorganisatsioonid, samuti kohalikud omavalitsused/huvitatud asutused. Sihtrühma kaasamisel arvestame soolist võrdõiguslikkust, geograafilist esindatust ja osalejate motivatsiooni.

TEGEVUSED:

2.-5.02.2023 Narvas - projekti eelkohtumine "Noorte huvikaitse ja juhtimisvõimekuse" 

Eelüritus on korraldatud selle projekti ettevalmistustegevusena ning strateegilise koostööna Briti Nõukoguga ning kodanikuühiskonna organisatsioonide pikaajalise programmi elluviimise raames. Ennetus- ja noortekaitsekohtumise põhieesmärk on pakkuda sihtrühmale vajalikku teavet ja andmeid. programmi kohta, siduda noori ja huvirühmi, et saada praktilisi kogemusi rahvusvahelisel julgeoleku- ja kodanikuühiskonna konverentsil, kus noored ja kutsutud eksperdid said olulisi teadmisi julgeolekust, jätkusuutlikkusest, kriitilisest mõtlemisest ja meediasõjast, vastupidavast ühiskonnast, julgeolekust. Kohtumine poliitikute, ministeeriumide, sihtasutuste, akadeemikute, vabaühenduste juhtide ja erinevate sektorite huvigruppidega. Lisaks sellele, et koolitada sihtrühma esindajaid põhiteemadel Ürituse programm koosneb suutlikkuse tõstmise tutvustuskoolitusest. Põhiteema: Jätkusuutlikkus, noorte propageerimine, Juhtimine ja kodanikuaktiivsus, XXI sajandi oskused ja projektijuhtimine. Andke ülevaade noorte huvikaitsest riigis ning nende kaasamisest ja kodanikuaktiivsusest. Praktiliste tulemustena töötatakse välja poliitiline avaldus (dokument) poliitikutele ja otsustajatele noortega seotud ja valitud teemadel.

Veebruar - Aprill 2023 Tallinnas ja Narvas - Kolm noorte huvikaitse- ja juhtimisvõimekuse tõstmise programmi koolitust noortejuhtidele ja noorte vabaühenduste vabaühendustele.

Koolitada sihtrühma esindajaid võtmeteemadel (Koolitus koosneb 3 kohapealsest koolitusest (koolitus sisaldab täismahus koolituspäeva, koolituskava ja selle korraldamise viis kooskõlastatakse kaasatud partnerite, ekspertasutuste ja koostööpartneriga. Põhiteema: Jätkusuutlikkus, meediasõda, vastupidav ühiskond, julgeolek, noorte propageerimine, juhtimine ja kodanikuaktiivsus, XXI sajandi oskused ja projektijuhtimine.

  1. Anda ülevaade noorte huvikaitsest riigis ning nende kaasamisest ja kodanikuaktiivsusest.
  2. Õppida uusi XXI sajandi pädevusi ja juhtimisoskusi ning murda soolisi ja muid olemasolevaid stereotüüpe jne, mis parandab noorte, organisatsioonide ja huvitatud asutuste suutlikkust.
  3. Värskendada venekeelse kogukonna arusaama eesti- ja venekeelsete kogukondade vahelise sotsiaalse sidususe olulisest aspektist.
  4. Anda praktilisi kogemusi, et osaleda rahvusvahelises ja kohalikus dialoogivõrgustikus koos otsustajate, mõjukate sidusrühmadega ja noorte huvides.
  5. Pakkuda õppe- ja digivahendeid ning kaasaegseid oskusi projektiga seotud teemadel/küsimustel.

23.02.2023 Narvas - Valimisdebatt 

Ürituse eesmärgiks on ergutada noorte debatte riigikogu valimiskandidaatidega (poliitikutega) võtmeteemadel, mis on seotud noorte tulevikuga erakondade poliitilises päevakavas ning vaadata riigiorganite, kohalike omavalitsuste ja kogukondade tööd. Ürituse raames arutatakse ka järelmeetmeid noortevõrgustiku ja digiplatvormi formaadi uuendamisega, kus iga inimene saab esitada küsimusi poliitikakujundajatele ja tulevastele otsustajatele ning noortel on võimalus oma huvide eest seista ning oma muresid, väljakutseid ja lahendusi tutvustada. valimisdebattide tingimused ja noorte kaasamine demokraatlikku protsessi.

Ürituse põhielemendid:

  1. Väitlused poliitikute endi ja noorte vahel
  2. Arutelu töörühmades
  3. Ettepanekud aktuaalsete probleemide lahendamiseks
  4. Uue koostöö- ja noortevõrgustiku formaadi loomine

Aprill 2023 Tallinnas - Noorte Arvamusfestival “Noored eile, täna ja homme: Vaata, kas sul vedas?”.

Noorte arvamusfestival on avatud noorteüritus õpilastele ja noortele, kes soovivad jagada oma arvamust võtmeteemadel, mida noored igapäevaselt mõtlevad ning kuidas teadmised ja oskusteave võiksid aidata noortel tööturul ja ka kohalikus kogukonnas konkurentsivõimelisemaks muutuda. elu. Ümarlaua ja Maailmakohviku raames võtame kokku kõik läbiräägitud ja jagatud arvamused ning tutvustame kogu Noorte Arvamusfestivali memo tulemusi ning jagame neid otsustajate ja arvamusliidrite, meedia ja rahastajatega.

Arvamusfestivali raames teeme ka:

  • Töötame välja noorteprojektide algatused jätkuprojektide/tegevuste kohta. 
  • Viime läbi avatud aruteluplatvorm, kus iga inimene saab riigi-, kodanikuühiskonna- ja ettevõtlussektori esindajatega jagada oma arvamust noorte ja kogukonna murekoha kohta.

2-3. Mai 2023 Tallinnas - Projektikonverents “Noorte huvikaitse parandamine ja eesti rahvusliku identiteedi tugevdamine”

Kahepäevase konverentsi põhieesmärk on teha kokkuvõte projektitulemustest ning tutvustada saavutusi ja praktilisi tulemusi (noortejuhtide võrgustik), noorte koostatud poliitiline deklaratsioon, kokkuvõtted noorte arvamusest ja väljatöötatud jätkuprojektidest ning koolitusprogrammist, mis stimuleerib noori paljunema tulemusi ning jätkata tööd oma tuleviku ja noorsootöö seadusandluse loomise ning oma huvide aktsepteerimise nimel kõigil tasanditel. Tulemuseks on need koos otsustajate ja arvamusliidrite, meedia ja rahastajatega. Samuti arutatakse noortevõrgustiku ja digiplatvormi formaadi uuendamist, kus igal inimesel oleks võimalus tutvustada oma muresid, väljakutseid ja lahendusi arengu, osalemise, kaasamise ja demokraatia vallas. 

Konverentsil kuulutatakse välja uued koostööalgatused, mida rahastatakse EL ja Eesti valitsuselt. Konverentsi kavas on: põhiettekanded, projekti tulemuste esitlused, erinevate ekspertide arutelud, töörühmad ja võrgustumine.

Märts - Mai 2023 - Uuring "Mure venekeelsete noorte ja rahvusliku identiteedi lõimumise pärast"

Lühiuuringu läbiviimine venekeelsete noorte lõimumise ja rahvusliku identiteedi muredest, arvestades aktuaalseid väljakutseid (meediasõda, ühiskonna vastupanuvõime, soolise võrdõiguslikkuse ja LGBT kogukonnaga seotud küsimused, aktiivne osalemine kogukonnaelus, vaba aeg, haridus reform ja paljud teised). Uuringud tehakse enamasti veebipõhise küsimustiku ja sündmuste raames ning partnerite panuse kaudu.

Projekti tulemused:

- Noortel ja kutsutud ekspertidel/noorsootöötajatel on oskused seista oma õiguste ja huvide eest, osaleda mõtestatult demokraatlikus ühiskonnas – mis suurendab nende oskusi ja teadmisi demokraatlikus ühiskonnas osalemise kohta, edendades propageerimist ja noorte rolli. inimesed ühiskonnas, kuidas parandada noorte kaasatust ja dialoogi ning suurendada noorte osalust sotsiaalsete väljakutsete lahendamisel kohalikul ja rahvusvahelisel tasandil; lisaks on noortel võimalus jagada oma ideid ja oskusi valitsuse sidusrühmadega ja mentoritega oma sõpradele noortepoliitika küsimustes, kuna selle tundmine on demokraatliku ühiskonna oluline osa.

- Erinevad kogukonnad töötavad koos ühiste tegevuskavade, usalduse ja positiivsete väljavaadete nimel – projekti kaasatakse erinevast soost, erinevast rahvusest ja erineva majandusliku taustaga inimesi, see tugevdab neid ühiste ülesannete ja väljakutsetega, neil on aega usalduse loomiseks, positiivset vaatenurka küsimustes, mis toetavad kogukonna arengu saavutamist, jätkusuutlikke eesmärke ja noorte vaatenurga omaksvõtmise olulisust.

- Institutsioonid/asutused ühendavad erinevaid kogukondi ja loovad sotsiaalset sidusust – noored liituvad noorte aktivistide mitteametliku võrgustikuga, mis propageerib sallivuse, mitmekesisuse tähtsust ja edendab muutusi, mis loovad kogukondades sotsiaalset sidusust. Noored ja kohalikud juhid usaldavad rohkem valitsusasutusi ja kodanikuühiskonna organisatsioone, mis tegelevad noorte kaasamise, juhtimise, soolise võrdõiguslikkuse, soolise vägivalla ja naiste mõjuvõimu suurendamisega ning nende kasutamisega oma töökogukonnapõhises lähenemisviisis.

- Õpilased ja õpetajad saavad ülevaate oma õigustest, poliitika kujundamisest ja lobitööst, kodanikuharidusest ja demokraatia tugevdamisest oma kogukondades. Õpetajad õpivad tundma rohkem praktilisi tööriistu ja kogemusi/oskusi oma tööks koolis. Lisaks avastavad nad võtmedokumendid/strateegiad ja nende seosed noorte propageerimise, koolidemokraatia ja noorsootöö seadusandluse ning noorte arengu ja nende õigustega seotud poliitiliste eesmärkidega. Kokku osaleb projekti üritustel vahetult 385 inimest.

Programmi teostamist toetab Briti Nõukogu #PeopletoPeople