Suurbritannia nädal Ida-Virumaal

25.-31. maini korraldab Briti saatkond Ida-Virumaal Suurbritannia nädala. Nädala raames jõuab Ida-Virumaale palju põnevat Suurbritanniat tutvustavat ning tegevusi jagub igale vanusegrupile.

Briti suursaadik ütles nädalat kommenteerides „Ma olen Ida-Virumaale ikka ja jälle tagasi tulnud viimase aasta jooksul, tundub, et Ida-Virumaa tõesti on Ida-Võlumaa nagu ma olen kuulnud seda kutsutavat.“ Nädala raames külastavad Briti saatkonna esindajad Kohtla-Järve, Jõhvi, Sillamäe ja Narva koole, et rääkida õpilastele elust Suurbritanniast, Eesti ja Suurbritannia vahelisest koostööst ning tutvustada õppimisvõimalusi saareriigis. Koolidesse kaasa võetakse ka kuningliku õhuväe esindajad ning õpilastel on võimalus neilt nende töö ja tegemiste kohta küsida. Briti filmikunsti tutvustavad nädala jooksul koolides ringlevad Briti lühifilmid ja multikad. Samuti kuulutati mai alguses koolides välja postri konkurss „Loominguline inglise keel“, millest võttis osa üle 170 regiooni õpilase ja mille auhinnatseremoonia toimub reedel Jõhvis.

Kolmapäeval tutvustatakse Kohtla-Järve Virumaa Kolledžis Raspberry Pid kui koostöös Vaata Maailma Sihtasutusega tomub õpetajatele ja õpilastele Raspberry PI töötuba. Raspberry Pi on pisike, umbes pangakaardi-suurune ühest trükkplaadist koosnev arvuti. Raspberry PI Fondi puhul on tegu heategevusliku organsatsiooniga, kelle üheks eesmärgiks on levitada programmeerimist kõikjal maailmas näidates kui lihtne, soodne ja kui kasulik see on. Samuti saab Kohtla-Järve Virumaa kolledžist teine kool Eestis, mis varustatakse Raspberry Pi seadmetega, ning seda Transferwise ja Raspberry PI Fondi abiga.

Neljapäeval toimub Narvas Suurbritannia sihtturu seminar kõigile huvitatud regiooni ettevõtetele. Seminaril tutvustatakse Suurbritanniat kui ettevõtlussihtkohta, räägitakse majanduse iseärasustest, aga ka isiklikust kogemusest brittidega töötamisel.

Laupäev on aga spordile pühendatud ning kavas ragbiturniir Narvas Paemurru spordikooli staadionil (algus 13:00), kus lisaks põneva mängu jälgimisele, mis on kõikidele pealtvaatajatele tasuta, on ka noortel võimalik ragbimängijate juhendamisel mänguga lähemalt tutvust teha.

Kommenteerides Suurbritannia nädalat, ütles Ida-Viru maavanem Andres Noormägi, et idavirulaste huvi Suurbritannia vastu arenes juba eelmise sajandi viimasel kümnendil, kui paljud maakonna elanikud leidsid endale Ühendkuningriigis uue elukoha. Nad pole aga sidet Ida-Virumaaga kaotanud. „See on kindlasti üks põhjus, miks Briti saatkonnal on huvi Ida-Virumaa vastu. Meie maakond on Eesti teiste piirkondadega võrreldes eriline ja on väga tore, kui saareriigi saatkonna eestvedamisel leiab siin aset terve rida huvitavaid sündmusi,“ rääkis Noormägi.

Briti suursaadik Eestis, Chris Holtby rääkis nädala ideest öeldes „Saatkond on Suurbritannia nädalat ja päevi viimaste aastate jooksul korraldanud erinevates kohtades üle Eesti ja mul on väga hea meel, et korraldame seda ka esimest korda Ida-Virumaal. Saatkonnal on väga head suhted siinsete kohalike omavalitsustega ja koostöös nendega panime kokku laia programmini, mis igaühele midagi pakkuma peaks. Nädala jooksul tutvustame parimat Suurbritanniast, nii ettevõtluses, hariduses, spordis, tehnoloogias kui ka muudes valdkondades.“ „Ma olen väga tänulik kõigile kogu abi eest nädala korraldamisel ja loodan, et paljud saavad Suurbritannia nädalast osa ning naudivad seda.“ lisas suursaadik. „Kui kellelgi on häid ideid, mida Suurbritannia või saatkond koostöös Ida-Virumaaga veel teha saaks, võib alati minuga otse kontakteerida aadressil chris.holtby@fco.gov.uk või @HMAChrisHoltby twitters.“ pakkus suursaadik Holtby.