Konverentsikutse „Tööränne ja hargmaisus Põhja- ja Baltimaades“ 7. märtsil 2014, Tallinnas

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, EV Sotsiaalministeerium, EV Siseministeerium ja Tartu Ülikool kutsuvad teid kõrgetasemelisele konverentsile  „Tööränne ja hargmaisus Põhja- ja Baltimaades“ Tallinnas Kumu kunstimuuseumis, 7. märtsil 2014. 
Inimeste vaba liikumine on üks Euroopa Liidu aluspõhimõtteid. Ränne, sh tööränne, on üheks oluliseks võimaluseks tasakaalustada tööjõu nõudlust ja pakkumist ning seeläbi tasakaalustada tööhõivet EL-is, lahendada rahvastiku arengust tingitud väljakutseid ja tõsta riikide konkurentsivõimet. 

Põhjamaade Ministrite Nõukogu algatas eelmisel aastal Põhjamaades ja Balti riikides töörännet ja sellega seotud rahvastiku arengut puudutava projekti.  7. märtsil Tallinnas Kumu kunstimuuseumis aset leidev kõrgetasemeline konverents jätkab töörände teemal arutlemist. Uue teemana käsitletakse hargmaisust kui uut nähtust, mis kaasneb tänapäeval töörändega. Konverentsil saavad teiste seas sõna EV sotsiaalminister Taavi Rõivas, EV siseminister Ken-Marti Vaher ja Euroopa Komisjoni volinik László Andor

Konverentsil arutlevad akadeemikud, spetsialistid ja poliitikud järgmistel teemadel:

  • Kui palju Eesti tööealisest elanikkonnast soovib välismaale tööle minna? Kes ja miks soovivad lahkuda? EV Sotsiaalministeerium tutvustab värsket Eesti tööealise rahvastiku väljarändepotentsiaali 2013. aasta analüüsi.
  • Kuidas aidata inimestel kohaneda uute oludega uues riigis, aga ka sisserännanud tööjõuga?
  • Kuidas arendada ühiselt nutikat rändepoliitikat Põhja- ja Baltimaades, nii et tõuseks piirkonna konkurentsivõime ning inimestel säiliks side kodumaaga?
  • Poliitikauuringute Keskus Praxis paneb kokku talendipoliitika pusle. 

Konverents toimub koostöös Euroopa Komisjoni esindusega Eestis, Sisekaitseakadeemia Migratsiooniuuringute Keskuse, Poliitikauuringute Keskuse Praxis, Balti Uuringute Instituudi, Rootsi saatkonnaga jt partneritega. 

Sündmus toimub eesti ja inglise keeles (sünkroontõlkega) ja on tasuta, kuid kohtade arv on piiratud, mistõttu tuleb eelnevalt registreeruda hiljemalt 28. veebruaril 

Konverentsi päevakava on lisatud kutsele. Sündmuse täpsema kirjelduse, esinejate tutvustuse ja praktilise info leiab Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse kodulehelt: http://www.norden.ee.

 

Kohtumiseni!

Kontakt: Madis Kanarbik
Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse Tartu filiaali juhataja
madis dot kanarbik at norden dot ee
+372 50 46570