Vabakonna XVII suvekool „Kuidas olla usaldusväärne enda ja teiste silmis?“ toimub 4.-5. septembril Roosta Puhkekülas.

EMSLi XVII suvekool „Kuidas olla usaldusväärne enda ja teiste silmis?“ 4-5 Septemberil Roostas.

Miks just see teema?
Legitiimsus, avatus ja vastutavus ehk LAV (inglise keeles legitimacy, transparency and accountability ehk LTA) on sotsiaalne kapital, mille kaudu saavutatakse usaldusväärsus nii partnerite, rahastajate, teenuse kasutajate, avaliku sektori kui ka oma töötajate, vabatahtlike ja liikmete silmis. Vabaühenduste eetikakoodeks on olemas juba 13 aastat, kuid selle teadlik rakendamine vabaühenduste töös ei ole veel sugugi kõigi jaoks iseenesestmõistetav. Kuigi enamik vabaühendusi peab head valitsemist ja sisemist demokraatiat oluliseks, on vähe neid, kes ütlevad, et ka nende enda organisatsiooni igapäevane juhtimine ja tegutsemine toimuvad ka tegelikult nende põhimõtete alusel. Milles siis asi ja mida ette võtta? Milliseid samme ma juba homme astuda saan? 

Miks sa peaksid suvekooli tulema?
Sest sa mõistad, et avatus ja demokraatia algab meist endist, ja tahad midagi selle heaks ära teha.
Sest sa soovid, et sind tunnustataks, sinuga arvestataks, tahetaks koos töötada ja sind toetada.
Sest sa oled osalenud konkurssidel vahelduva eduga ja vähemalt korra mõelnud, miks sinu nii äge idee ei võitnud - plaan oli ju kirjas, eelarve olemas ja eesmärgidki kõrgele seatud. Miks rahastajad ja avaliku sektori partnerid tahavad, et sa ennast kogu aeg uuesti tõestaksid? 
Muidugi tahavad kõik, kellega koos toimetame, olla kindlad meie töö tulemustes ja mõjus, kuid ka aru saada, kuidas me selle saavutanud oleme.
Suvekoolis mõtleme koos, kuidas olla usaldusväärne nii seest kui väljast vaadatuna. Otsime ühiselt parimad viisid, kuidas olla avatud, vastutav ja tõsiseltvõetav. Ühistes aruteludes ja töötubades jagame inspireerivaid kogemusi ja praktilisi näpunäiteid. Kõik arutelud ja töötoad on suunatud sellele, et anda legitiimsusele, avatusele ja vastutavusele arusaadav sisu ning selged juhised nende põhimõtete järgimiseks oma organisatsiooni igapäevatöös.

Lubame, et suvekoolist lahkub iga osaleja teadmisega, kuidas oma organisatsiooni usaldusväärsust tõsta ja hoida. Kindlasti kohtab ägedaid inimesi, saab vanu tutvusi üles soojendada ning uusi sobitada.

PROGRAMM

NB! Programm täieneb. Kui sul on ideid ja ettepanekuid, kuidas suvekool su organisatsiooni jaoks kasulikum saaks olla, kui oled ise valmis midagi teistele õpetama või oma kogemustest rääkima, kirjuta Anna Laidole anna at ngo dot ee.

Reede, 4. september

10:15 Kogunemine ja registreerimine. Kohv, tee ja pirukas.

11:00 Tervitus ja sissejuhatus - Maris Jõgeva, EMSL.

11:20  "All you need is LAV?" - Asso Prii, MTÜ Korruptsioonivaba Eesti juhatuse liige, advokaadibüroo Supremia. Asso räägib sellest, kuidas organisatsiooni usaldusväärsus on raskelt kätte võidetav, kuid kergelt mõranev, ning mida vabaühendused ise saaksid selle tugevdamiseks ära teha.

12 Töötoad

Nr

  Töötoa sisu ja millise LAV osaga töötuba tegeleb

Töötoa vedaja

1

Kuidas saavutada LEGITIIMSUS läbi professionaalsuse ja saada oma sihtrühma kõneisikuks?

Margo Orupõld, MTÜ Pärnu Naiste Varjupaik

2

Kuidas saavutada LEGITIIMSUS läbi liikmete kaasamise oma tegevusse?  Kuidas luua sellist organisatsiooni, mis on oma liikmete silmis usaldusväärne?

Reet Sillavee ja Liisa Lillemets, Eesti Noorteühenduste Liit

3

Kuidas tõestada ja tõsta oma LEGITIIMSUST vabatahtlike kaasamise kaudu? Kuidas olla teiste silmis usaldusväärne oma vabatahtlike kaudu?

Lauri Luide, Serve the City

4

Kuidas saavutada LEGITIIMSUS läbi väga raske teema mainekujunduse?

Riina Raudne, Terve Eesti SA

5

Kuidas tagada AVATUS läbi annetuste kogumise hea tava põhimõtete?

Kadri Eensalu ja Terje Kruup, YFU Eesti

6

Kuidas olla ennetav ja AVATUD tulemusliku eestkoste tegemisel?

Rasmus Pedanik, Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustik

7

Kuidas tagada VASTUTAVUS annetuste kogumisel ja kasutamisel, hästi ette plaanides, annetajatele aru andes ja tulemusi näidates?

Margus Oro, SOS Lasteküla

8

Kuidas olla VASTUTAV, luues toimiva mõju hindamise ja aruandluse süsteemi?

Aage Õunap, Eesti Lasterikaste Perede Liit

13:30 Lõuna

14:30 Arutelu: Millist partnerit ma endale tahan? Kuidas ma aru saan, kes on usaldusväärne ja keda tasub toetada? Arutlevad Marika Priske (Sotsiaalministeeriumi kantsler ) ja Jaanus Pauts (Coca-Cola HBC Eesti AS, Baltikumi avalike suhete ja kommunikatsioonijuht). Arutelu ohjab Kristina Mänd.

15:30 Paus

16:00 Töötubade vahetus.

18:30 Õhtusöök.

Õhtune programm.

Laupäev, 5. september.

8:30 Hommikusöök

9:30 Arutame koos Kristina Männiga, kuidas oma organisatsioon LAV põhimõtete järgi igapäevaselt toimima panna ja kuidas aru saada, et mu tegevus päriselt ka neile põhimõtetele vastab.

10:30 Õpime üksteiselt ja anname küsijatele nõu. Kuidas olla oma organisatsiooni juhtimisel ja partneritega suhtlemisel usaldusväärsed? Mida teha, et meie otsused ja teod oleksid kooskõlas ning õigustatud? Pärast arutelu väiksemates rühmades kiire tagasisidering.

12:30 Agu Laius, Kodanikuühiskonna Sihtkapitali juhataja ja Vabaühenduste eetikakoodeksi üks autoreid räägib, kuidas avatus ja vastutavus vabaühenduste töös võimekust loob. Agu keskendub sellele, miks ja mida KÜSK selleks igapäevaselt teeb.

13:00 Lõpusõnad korraldajatelt.

13:05 Lõuna ja kojusõit.

Küsimused saada anna at ngo dot ee või päri +372 5647 9433
Suvekooli toetab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.

Sillamäe Lastekaitse Ühingust võtavad osa: Irina, Vassili ja Pavel.