2013. aasta Anna Lindh Foorumi kokkuvõtted ja järeldused

Anna Lindh Vahemere Foorum toimus 4.-dast 7.-da aprillini 2013 Marseille's Prantsusmaal ning tõi kokku rohkem kui 1500 vabaühendust 44 riigist Euro-Vahemere regioonist. Hüüdlause "Vahemere kodanikud" all toimunud foorum tekitas ruumi suhtluseks, ideede vahetuseks ja debatiks regiooni suuremate probleemiide üle ning vormistas konkreetseid plaane regiooi sisese koostöö tugevdamiseks. Üks foorumi põhilahendusi oli panna alus igaastaasele Vahemere Nädalale, mil jagataks kodanike, valitsuste, kolmanda sektori organisatsioonide ja teiste ideid ja tegevusi. 
Foorumi raames Prantsuse regioon PACa ja Anna Lindh Fond korraldasid 3.-dast 4.-da aprillini 2013 era noortekohtumine "Noored ja muutus" kus arutleti kuidas võimestada regiooni aktiivselt osalema hetke protsessides ja sõna võtma oma ühiskondades.
SSCW osales erinevates tegevustes foormi ajal. Üks neist oli MEDINA parimate praktikate presenatsioon (projektid nagu Peace Child Alpha Omega ja Noored Aktiivsed Kodanikud tegutsevad) ja Eesti Kodanikuühiskonna Kontseptsioon. SSCW võttis ja aktiivselt osa AGORA strateegilistes debattides, kus esinejate seas olid Euroopa Komisjonär Hr. Stefan Füle, EL Inimõiguste eriesindaja, Hr. Stavros Lambrinidis, Euroopa Parlamendi president Hr. Martin Schulz, ja mitmed teised. Lisaks osalesid kõik ka erinevates töötubades teemadel nagu Kodanikuühiskond, Noored, Areng jne. Foorumi jooksul oli ka mitmeid võimalusi koostööks ja võrgustikutööks nagu näiteks Kultuuridevaheline Laat, kus ka SSCW ennast esitles.

Esialgsed Foorumi kokkuvõtted ja järeldused:

  • Jätkusuutlik tgevus Süüria suunal, millele paneb aluse ALF, tema võrgustiku ja partnerid. Foorum tõi välja "Me ei saa olla Vahemere kodanikud kui me ei ole Süüria kodanikud". Vaja on tegutseda, et kodanikuühiskond oleks jätkusuutlik peale konflikti.
  • Mobiilsus kui võti Vahemere koostöö tugevdamisele. Vajadus ad-hoc visade järele kultuurilistele liidritele, kes osalevad Vahemere ülestes projektides.
  • 2013 Anna Lindh Raporti Kultuuridevaheliste Trendide kohta esialgseid tulemusi esitleti Marseille's.
  • Kodanikuõpetus on peamine tegevus hariduslikul tasandil, ka esimese käsiraamatu koolidele loomine, kultuuridevahelise kodanikuõpetuse teemal.
  • Nn. Citizens for Dialogue (www.dawrak.org), Euroopa Komisjoni poolt rahastatud ja Araabia ühiskondale suunatud, et arendada nene võimet toetada kodaikualgatust. 

Järgmine foorum toimub 2016. Koht antakse teada hiljem.

Vassili Golikov
SSCW