I Kaasamise ja kommunikatsiooni seminar tõstis sotsiaalse ja majadusliku probleemide lahendamise tähtsust kaasates Ida-Viru Kodanikuühiskonda.

28. jaanuaril 2016, kell 10.00  - 17.00  toimus Jõhvi Vallavalitsuses (Kooli tn. 2) projekti “Võimestades Ida-Virumaa kodanikuühiskonda” raames lastekaitse- ja sotsiaaltöötajatele, õpetajatele, vabaühenduste esindajatele, eraisikutele ja teistele huvilistele suunatud I kaasamise ja kommunikatsiooni seminar.”

Seminari eesmärgiks oli tõsta inimeste teadlikkust, arendada eestkostet, kaasata huvigruppe ja tutvustada ning arutada ka teiste organisatsioonidega sotsiaal-, tervise ja tööturu valdkonnas toimuvaid muudatusi. Lisaks sellele tutvustada Ida-Virumaa Kodanikuühiskonna Võrgustiku eesmärke, tegevust üldisemalt ja konkreetsemaid temaatilisi ettevõtmisi, tugevdada kontakte ja parimate praktikate vahetamist reaalse tegevuse kontekstis. Seminari käigus tutvustati ka võimalusi võrgustikuga liitumiseks ja selle kasust võrgustikuliikmetele. 

Seminari teemadeks olid: uus lastekaitseseadus, töövõimereform, tööturuteenused, tervisevaldkond (alkoholiteema, narkomaania, suitsetamine, tervishoid) erivajadustega inimestega seotud teemad.

Seminari raames toimusid ka töögrupid, kus erinevad spetsialistid, vabaühenduste ja kohaliku omavalitsuste esindajad arutlesid maakonna jaoks tähtsatel küsimustel, antud teemade piires. Töögruppide osalejad tõid välja antud valdkondade väljakutsed ja pakkusid neile lahendusi.

Peamisteks väljakutseteks uue lastekaitseseaduse ellurakendamisel ning seaduse praktilisel teostamisel Ida-Virumaa piirkonnas/tingimustes peetakse esiteks kõikide lastega töötavate organisatsioonide kokkusaamist ja ühise uue süsteemi ülesehitamist, teiseks riigipoolse finantseeringu suurendamist ning kolmandaks õpilas-tugisüsteemi ja tugiisiku süsteemi parendamist. Lahendusteks antud probleemidele pakuti varasemate kogemuste kasutamist uue süsteemi loomisel, et mitte alustada nullist. Luua parem noortekogude süsteem või üldse sellega osades piirkondades alustada. Teha rohkem koolitusi/infopäevi, et viia info inimesteni ja muutes seda kättesaadavamaks. Samuti toodi esile vajadust tunnustada lastekaitsespetsialistide ja sotsiaaltöötajate tööd rohkem nii riiklikult kui ka kogukonnas.

Peamisteks väljakutseteks töövõimereformi ja tööturuteenuste produktiivsemaks muutmisel Ida-Virumaal leiti, et on keelebarjäär, töötute motivatsioon ja osakoormusega töökohtade vähesus. Lahenduseks pakuti, et võiks korraldada keeleõpet ja erineva emakeelega inimeste lõimumist. Motivatsiooni tõstmiseks pakuti, et töötutele peaks lähenema individuaalselt ja kompleksse nõustamisega. Poole- ja täiskohaga töökohtade leidmiseks pakuti, et peaks tegema teavitustööd  omavalitsustes, töövõime võimelisuse ja töökohtade kaardistamine ning kaasata ettevõtteid ja teisi organisatsioone sellesse protsessi.

Seminari koostööpartnerid: Sotsiaalkindlustusamet, Töötukassa, Ida-Virumaa Rajaleidja keskus, Terviseamet, Ida-Viru Maavalitsus ja Jõhvi Vallavalitsus

Projekti "Võimestades Ida-Virumaa kodanikuühiskonda" rahastavad Siseministeerium ja Kodanikuühiskonn Sihtkapital

Rohkem infot projektist: www.ivkv.ee  

Lisainfo: Vassili Golikov, projektijuht  vassili@sscw.ee
Eigo Varemäe, kommunikatsioonijuht  eigo@sscw.ee